A SZÍV ÚTJÁN // DOKUMETARISTA  FOTÓ Balassa Lászlóval //  július 29 – augusztus 5.

A SZÍV ÚTJÁN // DOKUMETARISTA FOTÓ Balassa Lászlóval // július 29 – augusztus 5.

Balassa László National Geographic és a Keystone külsős munkatársa, a BWS Szabadegyetem alapítója és a 2018-as Sajtófotó Pályázat kategóriagyőztese. 

Workshopja középpontjában idén is a dokumetarizmus és az ember áll.

“Hosszú évek óta tanítom a fotográfiának azt a szegmensét ami szinte mindig háttérbe szorul.
Amikor fotográfiát tanulunk, vannak elengedhetetlen ismeretek, amiket el kell sajátítanunk. Megtanuljuk a technikát, a szabályokat, a kőbe vésetteket és az áthághatóakat, megtanuljuk milyen fényekhez milyen rekeszszámok dukálnak és hogy hogyan állítsuk be a modelleinket.
Én ezekkel a részletekkel maximum érintőlegesen foglalkozom diákjaimmal. Engem mindig az a kicsit talán megfoghatatlan dolog érdekelt, hogy hol kezdődik a művész?
Engem a fotózás lelki vonala érdekel a tanításban mert mikor azt mondják egy képemre hogy “Balassás” akkor pontosan tudom hogy ezt kellene valahogy továbbadnom. Azt a kis pluszt amitől az a kép felismerhetően az én munkám – és amitől felismerhetően a TE képed lesz.
Minden elismert fotográfusnak felismerhetőek a munkái, hiszen tartalmazzák az adott művész kézjegyeit. Ezek teljesen elidegeníthetetlenek tőlük, mert belőlük erednek. Ez annyit jelent, hogy fel tudnak oldódni a munkában, így az elkészült kép tartalmaz egy kis részt belőlük is.
Akik régebb óta ismernek, tudják, hogy tőlem nem fotózni tanulnak meg, sokkal inkább gondolkodni, látni, érezni. Természetesen mutatok fogásokat és trükköket amiket használunk a  munkában, de leginkább egy szellemiséget próbálok átadni, amivel amivel a fotózáshoz való viszonyuk változik meg gyökerestül.
Nem törekszem arra, hogy sok tanulóm legyen. arra törekszem most is, mint eddig, hogy azok akik tőlem tanulnak, ne üres kézzel menjenek haza. Természetesen az idén is az ember és a dokumentaristo fotográfia a központi témánk. Idén is fogjuk közösen járni a falut, beszélgetünk emberekkel megismerünk sorsokat, és készítünk képeket.
Azokat az embereket várom, akik felismerték hogy a technikai háttér mellett legalább annyira fontos a szív is a fotográfia világában. Fontos tudni honnan jössz, hova tartasz, és mi az amit mondani akarsz? Mi az amit csak te tudsz elmondani, mi az ami a te dolgod, mert ha ez megvan, akkor indulhatsz el a saját utadon ahol nincs előtted senki, akit követned kellene.
A napokat együtt töltjük. Lesznek olyan napok amikor szinte csak beszélgetünk, lesznek olyanok mikor egész nap úton leszünk, és olyan is lesz amikor képeket válogatunk és dolgozunk fel. Nem akarok megváltoztatni semmit benned – maximum felerősíteni azt, ami eddig szunnyadt.”
Balassa László fotográfus

  

 

Kurzusvezető: Balassa László 
Az alábbi időpontban csatlakozhatsz a kurzushoz:
2018. július 29. 14:00
Időtartama:
2018. július 27 – augusztus 5.
Árakról itt informálódhatsz.
Ha csatlakoznál más kurzusunkhoz is, jelöld a jelentkezési lapodon.

NEKED AJÁNLJUK A KÖVETKEZŐ KURZUSUNKAT IS:

Analóg harmóniákFekete Istvánnal