Sajtóanyag

FotóFalu – alkotótábor és művésztelep

(www.fotofalu.hu)

 

A FotóFalu, Magyarország legösszetettebb, magas szintű szakmai programmal rendelkező fotográfiai és mozgóképes alkotótábora és művésztelepe, mely 2014-ben hatodik alkalommal valósul meg a festői cserháti dombok közt. A FotóFalu fő szervezője, az ArtBázis Művészeti Alapítvány, legfőbb támogatója pedig a Nemzeti Kulturális Alap.

A táborban archaikus, klasszikus analóg és digitális képalkotással egyaránt foglalkoznak a résztvevők. A mesterek által vezetett kurzusok mellett meghívott előadók előadásain, bemutatóin is részt lehet venni és sokféle egyéb kulturális és szabadidős program is megvalósul. A FotóFalu célkitűzése az is, hogy felhívja a figyelmet a hátrányos helyzetű, kevésbé ismert magyar vidékre, a vidéki életmódra, közösségekre. A természet közelsége, a táj, a friss levegő önmagában is igazi felüdülést jelent, az inspiratív környezet pedig kiváló lehetőséget nyújt az elmélyült alkotó munkára.

Cserhátszentiván, Bokor és Cserhátsurány után az idén Kétbodony község lesz a FotóFalu, 2014. július 17 – 27. között.

A legváltozatosabb és legszínesebb alkotótábor

 

A táborban az archaikus képalkotói eljárásoktól kezdve, a klasszikus analóg eljárásokon keresztül a digitális képalkotásig mindenki találhat magának érdeklődésének megfelelő szakirányt, kurzust.

 

A FotóFalu struktúrája megengedi, hogy minden jelentkező arra a tevékenységi, illetve alkotói területre koncentrálhasson, ami őt igazán érdekli. A pályakezdő fiatal alkotók, tapasztalt, nagy tudású mesterektől tanulhatnak, a már meglévő tapasztalatok pedig nem vesznek kárba, megosztódnak és tovább fejlődnek a tábor folyamán.

 

A FotóFalu meghívott mesterei a kortárs magyar fotográfia és a hazai  mozgókép készítés különféle területeinek meghatározó nagy szakmai és oktatási tapasztalattal rendelkező alkotói. Mindannyian aktív alkotóművészek, akik különféle tematikus kurzusokat tartanak a tábor folyamán.

 

A kiváló szakemberek által vezetett, szerteágazó tematikájú, klasszikus mester-tanítvány viszonyon alapuló kurzusok, folyamatos egyéni és közös alkotómunkát tesznek lehetővé.

A napi személyes konzultációk mellett csoportos beszélgetések, értékelések és előadások is zajlanak. Egy táboron belül lehetőség adódik több műfaj, irányvonal megismerésére, valamint alkalom nyílik az egyes kurzusok programjait jól kiegészítő szakmai bemutatókon való részvételre is. Ez utóbbiakat a FotóFalut felszerelésekkel, eszközökkel, nyersanyagokkal támogató cégek nagy szakmai ismerettel rendelkező képviselői tartják.

 

Az oktatási programban résztvevő táborozók egymás után vagy akár egyszerre, több kurzus munkájába is belekóstolhatnak.

A tábor egyik célja, hogy a különféle tapasztalatok, eljárások, irányultságok keveredése jöjjön létre, új utak, inspirációs lehetőségek nyíljanak meg a tábor alkotói előtt.

 

Aki nem tud jelen lenni a tábor teljes ideje alatt, választhat a rövidebb kurzusok közül is illetve ha a kurzus résztvevőinek száma túllépi a minimális (4 fő) létszámot, akkor részidőben is részt lehet venni bármely kurzuson.

 

Az idén első alkalommal kerül megrendezésre egy fotográfiai elméleti és gyakorlati beavatásként is funkcionáló rövidebb kurzus (2014. július 17 – 20.) – a FOTÓÉLMÉNY. Ezt a (családbarát!) programot elsősorban diplomás vagy még diploma nélküli művészettörténészeknek, pedagógusoknak ajánljuk, valamint mindazoknak akik behatóbban szeretnének megismerkedni a fotóművészet lehetőségeivel, múltjával, jelenével.

 

MoziFalu – a FotóFalu mozgókép szekciója

 

A fotográfia mellett a mozgókép készítés is témája az alkotótábornak, a hagyományos analóg keskenyfilmezési technika és a digitális mozgókép készítés egyaránt.

A mozgóképes szekcióban a forgatókönyvírással, ill. a filmkészítés technikájával, elméleti és gyakorlati tevékenységeivel egyaránt foglalkozhatnak a tábor második felére már stábokká alakuló résztvevői csoportok.

Napjaink digitális képalkotása mellett, immár rendhagyónak mondható, hogy az analóg keskenyfilmezés módszerei, eljárásai, eszközei is reflektorfénybe kerülnek. A tábor analóg laboratóriuma keskenyfilm hívásra is alkalmas, a helyszínen készített (S8, 16mm, 35 mm) ill. archív, mára szinte elfeledett formátumú filmek vetítésére is sor kerül.

 

Inspiratív művésztelep

 

A FotóFalu minden fotográfia és mozgókép készítés iránt érdeklődőt szívesen lát, az oktatási programoktól függetlenül is jelen lehet lenni a táborban, amely magas technikai, szakmai hátteret biztosít az elmélyült alkotói munkához. A FotóFalu művésztelepét elsősorban  azoknak az aktív alkotóművészeknek ajánljuk, akik szívesen vesznek részt egy olyan fotográfiával és mozgóképpel foglalkozó, vidéki környezetbe ágyazott művésztelepen, ahol folyamatosan lehetőség nyílik a kollégákkal történő diskurzusra is.

 

A művésztelepen való részvételi lehetőség nem automatikus, a jelentkezők portfoliója, eddigi szakmai tevékenysége alapján az ArtBázis Művészeti Alapítvány kuratóriumának elnöke és általa felkért, FotóFaluban már korábban részt vett mesterek döntenek a részvételről.

 

 

Magas szintű felszereltség, kreatív lehetőségek, minőségi oktatás

 

A budapesti ArtBázis Összművészeti Műhely (Bp., Horánszky u. 25.) fotó és videó műtermének, analóg és digitális laboratóriumának teljes eszközparkján kívül a résztvevő mesterek egyes eszközei, valamint partner cégek által felajánlott, illetve különféle bérbe vett eszközök hihetetlen arzenálja kerül a FotóFalu idei helyszínére is. Ezeken felül különféle nyersanyagok, kiegészítő felszerelések is elérhetőek, rendelkezésre állnak.

 

 

AZ OKTATÁSI PROGRAMOK részletes leírása

 

Mester-tanítvány program kezdőknek

Azok, akik már betöltötték 16. életévüket és most vagy nem rég kezdtek ismerkedni a fotográfiával vagy egyszerűen csak frissíteni, aktualizálni szeretnék korábban megszerzett tudásukat, külön csoportot indítunk.

 

Tapasztalt fotográfusoktól, fotóművészektől lehet elsajátítani a szakma illetve az alkotói fotográfia csinját-binját, miközben a képi gondolkodás, a vizuális kifejezési készség fejlesztése is folyamatosan napirenden marad.

Program:

  • Ismerkedés a fotográfia hőskorával – bemutató
  • A klasszikus fényképezés eszközei, lemezes és rollfilmes gépek a XX. sz. első feléből.
  • Pozitív-negatív gondolkodás az analóg technikában.
  • Látás, komponálás, expozíció problémái – lehetséges utak.
  • Térleképezés, kompozíció alakítás 360 fokban
  • Speciális leképezési eljárások, a makró és mikro fotó lehetőségei az alkotói fotográfiában.
  • A digitális képalkotás alapjai.
  • Fotózás gyakorlatban, analóg nagyformátumú és digitális kisformátumú tükörreflexes     fényképezőgéppel, utómunka, képfeldolgozás.

Mesterek:

ARCHAIKUS (július 17-27.)

Kurzusvezető: Laczkó Péter vándorfényképész

 

KLASSZIKUS ANALÓG, DIGITÁLIS (július 21-27.)  

Kurzusvezető: Fekete István fotóművész

 

DIGITÁLIS  (július 17-23.)

Kurzusvezető: Haris László fotóművész

Mester-tanítvány program haladóknak

 

A FotóFaluban egymás mellett, párhuzamosan működnek konzultációs programok, konkrét fotóeljárásokat komplexen bemutató, valamint a már ismert eljárások egyéb lehetőségeit feltáró és oktató programok. A résztvevők megfigyelhetnek, asszisztálhatnak, szakmai diskurzusban vehetnek részt, miközben kiegészíthetik, elmélyíthetik szakmai ismereteiket, elsajátíthatnak különféle eljárásokat és beható ismereteket szerezhetnek a hazai és nemzetközi fotóművészeti szcénáról.

A program kiemelkedő jelentőséggel bír azok számára, akik a fotográfia iránt komolyan érdeklődnek, mivel személyes és közvetlen részvételi lehetőséget biztosít a nagy tapasztalattal rendelkező fotográfus kurzusvezetők alkotómunkájában.

A program célja, hogy a kurzusvezető mesterek FotóFaluban gyakorolt alkotói tevékenysége a tanítványokban önálló alkotói ambíciókat generáljanak, valamint elősegítse az egyéni alkotói utak feltárását, fejlődését, elmélyítse az egyes alkotói generációk közti személyes kapcsolatokat.

Az egyes mesterek programjai egyénenként változó felépítésűek és hosszúságúak. A jelentkezők előzetesen kiválaszthatnak egy hosszabb kurzust vezető mestert illetve rövidebb tábori jelenlét esetén akár több rövidebb kurzust vezető mestert, akiknek programjában részt kívánnak venni.

Az alkotói programok résztvevőinek munkájára a FotóFalu mesterei személyes illetve csoportos konzultációk alkalmával reflektálnak, a tábort pedig egy az alkotói eredményeket összegző “teregetés” zárja.

 

Választható kurzusok:

 

– FOTÓÉLMÉNY (2014. július 17 – 20.)

Kurzusvezetők: Füri Katalin művészettörténész, múzeumpedagógus, Szilágyi Sándor fotóművészeti író, Szilas Szilárd laborvezető, Telek Balázs fotográfus, képzőművész, Vékás Magdolna fotóművész, Uhl Gabriella művészettörténész, kurátor.

 

SZÍNES FOTOGRAM WORKSHOP (július 18 – 27.)

Kurzusvezetők: Eperjesi Ágnes fotóművész és Szilas Szilárd laborvezető

RÉSKAMERA WORKSHOP (július 20 – 27.)

Kurzusvezetők: Eperjesi Ágnes fotóművész és Telek Balázs fotográfus, képzőművész

 

ARCHAIKUS FOTOGRÁFIA (július 18 – 27.)

Kurzusvezető: Zalka Imre vándorfotográfus

 

ARCHAIKUS TRANSZPARENCIA (július 18 – 22.)

Kurzusvezető: Varga Tamás fotográfus

 

ANALÓG LABORTECHNIKA ÉS KESKENYFILMES TECHNIKÁK (július 17 – 27.)

Kurzusvezető: Szilas Szilárd laborvezető

 

EXPERIMENTÁLIS FOTÓ (július 18 – 27.)

Kurzusvezető: Telek Balázs fotográfus, képzőművész

 

A DIGITÁLIS KÉPALKOTÁS ELMÉLETE ÉS GYAKORLATA (július 18 – 27.)

Kurzusvezetők: Karl Péter fotográfus, Szvacsek Attila fotográfus

 

ÖNSIMERET ÉS TAI CHI A FOTÓZÁSBAN (július 18 – 27.)

Kurzusvezető: Karl Péter fotográfus

 

PANORÁMA FELVÉTELEK TÖBB IDŐSÍKON (július 18 – 23.)

Kurzusvezető: Haris László fotóművész

 

A KAMERA NÉLKÜLI FÉNYKÉPEZÉS LEHETŐSÉGEI (július 18 – 25.)

Kurzusvezető: Gábor Enikő festő és fotóművész

 

MULTIEXPOZÍCIÓ  (július 20 – 27.)

Kurzusvezető: Drégely Imre fotográfus

 

 

– FORGATÓKÖNYV ÉS DIGITÁLIS MOZGÓKÉP KÉSZÍTÉS (július 18 – 27.)

 

Kurzusvezetők: Sopsits Árpád – Balázs Béla-díjas színházi- és filmrendező, Szabó Iván – forgatókönyvíró. ​Technikus​: Uzsák Tamás ​(Photoking)​

 

– KESKENYFILM (július 18 – 27.)

Kurzusvezetők: Igor & Iván Buharov filmkészítők, Szilas Szilárd laborvezető

 

 

PORTFÓLIÓ KONZULTÁCIÓK

Gerhes Gábor képzőművész, Kasza Gábor fotóművész

 

 

A FotóFalu 2014 támogatói, partnerei: ArtBázis Összművészeti Műhely, artCredo Kft., ArtWork Photo Kft., EPSON Magyarország Kft., LFP Center Kft., Mikrosat Kft. Photoking Kft., Szilas Labor., Tripont Kft. valamint  a Nemzeti Kulturális Alap

 

 

A FotóFalu szervezője az ArtBázis Művészeti Alapítvány
További információk: www.fotofalu.hu, www.artbazis.hu; info@artbazis.hu